Leeftijdscheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Iwan Brands
Molenwijk 38
1035 EG AMSTERDAM

Openingstijden

Ma: 09.00 - 19.00 uur
Di: 09.00 - 19.00 uur
Wo: 09.00 - 19.00 uur
Do: 09.00 - 19.00 uur
Vr: 09.00 - 20.00 uur
Za: 09.00 - 19.00 uur
Zo: 10.00 - 18.00 uur

Iwan Brands úw topSlijter 100% vakmanschap

Fine Taste Good Living

Advocaatje leef je nog?

Advocaatje leef je nog?


Rond deze tijd van het jaar staat alles in het teken van eieren, want de Paasdagen staan weer voor de deur. Eieren worden in alle soorten en kleuren in huis gehaald. Ook bij uw topSlijter kunt u terecht voor een typisch eierproduct, namelijk: Advocaat. Wie kent dit dikke, gele drankje niet van vroeger! Na het diner gingen mannen aan de Jenever en de vrouwen lepelden uit hun glaasje Advocaat. Soms kregen de kinderen ook een glaasje maar dan wel met een enorme hoeveelheid slagroom om het dunner te maken. Tegenwoordig wordt Advocaat voornamelijk gebruikt in gebak, toetjes en zelfs in chocolade paaseieren!

"Wist u dat er jaarlijks maar liefst ongeveer 3 miljoen liter Advocaat wordt gesnoept in Nederland?"

“Ei”-gen karakter

Waar komt de naam Advocaat eigenlijk vandaan? Het zou kunnen komen van de afkorting van “Een glaasje advocatenborrel”. Het drankje is een goed smeersel voor de keel en daarom erg handig voor advocaten die in het openbaar moeten spreken. Maar waarschijnlijker is dat de naam Advocaat van de vrucht avocado komt. Op de Antillen werd al eeuwenlang het vruchtvlees van de avocado gemengd met alcohol. Het drankje was enorm populair onder Nederlandse zeevaarders en die hebben dit drankje uiteindelijk geëxporteerd naar Nederland. Omdat er in Nederland een tekort was aan avocado’s is men eieren gaan gebruiken. Men denkt dat hierdoor Advocaat is ontstaan zoals het tegenwoordig gedistilleerd wordt. Zeker is dat het één van de meest belangrijkste exportproducten van de Nederlandse distillateurs is geworden. Ook nu nog wordt deze alcoholische drank naar meer dan 50 landen geëxporteerd.

EU-wetgeving

Advocaat wordt in Nederland sinds 1857 gemaakt van eieren, brandewijn (Cognac of Armagnac), gecondenseerde melk en suiker. De officiële tekst, volgens de nieuwe verordening van het Europees parlement van 15 januari 2008 (NR. 110/2008) met betrekking tot de definitie, de aanduiding, de presentatie, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gedistilleerde dranken, beschrijft Advocaat als volgt: een al dan niet gearomatiseerde, gedistilleerde drank op basis van ethylalcohol uit landbouwproducten, distillaat en/of eau-de-vie (van vruchten, bijvoorbeeld druiven) die bovendien de ingrediënten kwaliteitseigeel, eiwit en suiker of honing bevat. Het gehalte aan suiker of honing, uitgedrukt in invertsuiker, bedraagt ten minste 150 gr. per liter. Het gehalte aan kwaliteitseigeel bedraagt ten minste 140 gr. per liter eindproduct. Advocaat moet minimaal een alcoholgehalte van 14% hebben.

Het proces

Een van de belangrijkste ingrediënten van Advocaat zijn eierdooiers. Deze worden goed geklutst door middel van ronddraaiende schoepen. Tijdens dit roeren worden de Brandewijn en suiker toegevoegd. Om bacteriën te doden wordt deze massa in een dubbelwandig vat verhit tot 60 graden Celsius. Zodra de massa dik genoeg is, zorgt koud water er voor dat de massa snel afkoelt. Omdat de consument verwacht dat Advocaat geel van kleur is wordt er gele kleurstof aan het mengsel toegevoegd omdat de originele samenstelling lichter van kleur is. Daarna wordt het gezeefd en opgeslagen in reservoirs en kan de Advocaat gebotteld worden. Er bestaan 2 typen Advocaat: de dunne, meer vloeibare Advocaat. Deze wordt voornamelijk voor de export geproduceerd. En de bekende, dikke kwaliteit, zoals die in Nederland op de markt voorkomt. Deze laatste wordt geserveerd in een likeurcoupe of klein portglas met voor de liefhebber een grote toef slagroom. De likeur is zo dik dat het met een lepel moet worden gegeten!

Het ”Sneeuw-bal effect”


Advocaat is heerlijk om zo te eten, met wat slagroom, als tussendoortje of toetje. Deze likeur wordt vaak gebruikt als ingrediënt in ijscoupes en gebak, zoals bijvoorbeeld de sneeuwster. Een groot, rond gebak dat in het midden gevuld is met Advocaat en bestrooid met poedersuiker. Ook is Advocaat prima te gebruiken in diverse mixdrankjes, zoals de Fluffy Duck (met Bacardi en Cointreau). Of de Snowball, het mixdrankje dat ongekend populair werd in Engeland. In een pub in Yorkshire werd in de zestiger jaren Advocaat gemengd met een aantal scheuten Lime-juice en Seven-Up, gegarneerd met een cocktail-kers. Dit drankje is ook vandaag de dag met name populair bij de vrouwelijke jeugd tussen de 18 en 25 jaar en wordt gezien als een modieus drankje. Advocaat dankt zijn populariteit in Engeland voornamelijk aan dit mixdrankje!

Distilleerderij Cooymans

De oprichter van distilleerderij Cooymans heette Johannes Gerardus Cooymans. In 1825 begon hij midden in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch met het produceren van vooral laaggradige dranken zoals Advocaat. Helaas werd tijdens de Tweede Wereldoorlog de distilleerderij volledig vernietigd. Na de oorlog verhuisde Cooymans vanuit de binnenstad naar een nieuw pand vlakbij het centraal station. Vanuit daar is Cooymans zich meer en meer gaan richten op het produceren van een veel breder assortiment gedistilleerde dranken en vruchtenwijnen.

Advocaatje met een smaakje

Voor de chocolade-liefhebber hier een recept voor een heerlijke Chocovariant:

Giet de inhoud van een half flesje Advocaat in een schaal en verwarm deze au bain-marie tot een graad of zestig. Los in een pannetje 2 theelepels oploskoffie op met twee eetlepels heet water en laat hierin 50 gram chocolade smelten. Voeg 3cl (kersen)brandewijn toe. Giet de opgewarmde Advocaat en het chocolademengsel in een schaal. Deze schaal moet in een bak met ijsklontjes staan zodat het mengsel kan afkoelen. Mix vervolgens het mengsel met een staafmixer.

Giet de chocolade-advocaat in een afsluitbare fles en smullen maar!